Referat fra årsmøte i Sør-Trøndelag Historielag

Referat fra årsmøte i Sør-Trøndelag Historielag

Publisert av Ingrid Flaa Dahl den 24.03.24. Oppdatert 03.04.24.
Sør-Trøndelag Historielag (STH) gjennomførte årsmøte lørdag 16. mars 2024 i Kirkestua i Bratsberg, med Nardo og Bratsberg Historielag (NBHL) som lokalt vertskap.
 
Dette var det 21. årsmøtet i rekken, som har vært lagt til ulike steder, bla. Frøya, Røros, Oppdal, Selbu, Bjugn mm. I år var det altså Bratsberg sin tur. Sør-Trøndelag Historielag er et regionlag for lokale medlemslag fra tidligere Sør-Trøndelag fylke. Styreleder i STH, Aud Mikkelsen Tretvik, ønsket velkommen. Sakslisten for årsmøtet ble greit gjennomført. Etterpå var det orientering fra lagene. STH har en viktig rolle i den offentlige debatten med å fremme lokalhistorie som fag. Vi fikk tips om at alle historielag bør søke om momskompensasjon på lik linje med idrettslag. Mange av lagene har nå tatt i bruk styreweb. Historielagene er gode bidragsytere i innsamling og registrering av gamle stedsnavn, noen har egne navnekomiteer som tar hånd om dette. Mange lag har egne bildearkiv og aktive bokkomiteer. Det ble informert om et felles digitalt bildearkiv for historielagene. Lagene bistår i formidling av lokal historiekunnskap gjennom å utgi årbøker, og til barn og unge via skoler, blant annet ved å donere klassesett med årbøker. Klæbu HL inviterer årlig skoleelever til bygdemuseet på Teigen ved Selbusjøen, og Byåsen HL tar i mot skoleklasser på småbruket Marken. Noen lag sprer kunnskap ved å levere artikler til lokale aviser.
 

Etter orienteringen ble det anledning til å se seg om i Bratsberg kirke som ble oppført på 1850-tallet, før middagen ble servert. Neste agenda var faglig program. Øivind Haugen viste gamle kart og eldre oversiktsbilder fra Bratsberg, spesielt fra Bratsberg-gårdene hvor den gamle Y-kirka sto frem til nykirka på Kvål var ferdigbygd. Øivind fortalte blant annet at bygda ble hetende Bratsberg fordi gammelkirka sto nettopp der. Tore Kiste tok oss med på en historisk vandring i ord og bilder fra Tempe til Bjørkmyr. Jan Habberstad fra Strinda HL snakket om emigrasjonsjubileet i 2025, da det skal markeres at det er 200  år siden utvandringen begynte. Flere historielag har utgitt bøker om utvandringen og kartlagt mye av den, med navn på de som dro, hvor de kom fra og hvor de havnet. Mange av lagene kommer nok til å presentere mer emigrasjonshistorie med bilder og artikler fremover, og Jan kom med tips til bøker og nettsider hvor man kan finne opplysninger og dokumentasjon.
 
Matserveringen var det Bratsberg bygdekvinnelag som sto for. Mange av deltakerne hadde reist langt, og det ble servert rundstykker og kaffe etter ankomsten. Senere på dagen fikk vi nydelig middag med lapskaus og hjemmebakt flatbrød, og kaffe og kaker. Damene som serverte oss, ble behørig takket av Aud, på vegne av oss alle. NBHL har fått tilbakemelding i ettertid med takk fra Aud for god teknisk gjennomføring og for at det ble en veldig fin ramme rundt årsmøtet til STH, og om at Kirkestua i Bratsberg er et særdeles trivelig og velegnet møtelokale.