Årboka 2022

Årboka 2022

Publisert av Sture Thorgaard den 06.10.23. Oppdatert 20.04.24.

Trønderkniv - Av Terje Olsen

Trønderknvi alt tekst

Hva er en knivforening eller knivklubb? Det er en samling personer som med høyst ulike utgangspunkt interesserer seg for verktøyet, redskapet: KNIV, dens historie, tilvirkning og fremtidige bruk og utvikling. I Trondheim finnes en knivklubb, kalt Trønderkniv. Personene i Trønderkniv har i hovedsak vært menn, til dels eldre menn, selv om de for 30 år siden var litt yngre. Fra første stund har det likevel vært innslag av kvinner. Siden jubileumsåret er 2022, i en tid hvor mange anser likestillingen for å ha kommet langt i Norge, kunne det vært greit om kvinneandelen hadde økt i det siste. Men det har den dessverre ikke. Den prosentmessige andelen yngre medlemmer har likevel økt svakt de siste årene.


Trondheim - Bruenes by - Av Harald Storflo

 

 

I  likhet med andre store byer som omkranser ei elv, har Trondheim også sin bruhistorie.  Harald Storflo forteller om de fleste bruene i Trondheim med bilder. Det er nå mindre enn 10 bevarte steinvelvsbruer igjen på riks- og fylkesveinettet i Søt-Trøndelag.


Tillerbrua - Av Kent Arild Tillerbakk

 

 

Det fins dessverre ikke noen skisser eller bilder fra de gamle bruene. Det man vet er at de ble bygget i trematerialer helt fram til steinhvelvsbrua som står der i dag. Det har stått ei bru på denne plassen siden 1600-tallet. Armfeldts soldater sto på Bratsbergsiden og siklet etter mere mat, brensel og kontroll over trøndelag i november 1718. Tillerbrua fra den gang ble etter ordre fra Oberst Motzfeldt i det Nordenfjeldske dragonregiment satt i brann og ødelagt for å stoppe Armfeldt og svenskene.


«Klæburuten 50 år 1923-1973» Jubileumsskrift - Av Ingrid Flaa Dahl


 

Dette jubileumsskriftet fra 1973 er overlevert historielaget av Arne Rønningen. Det gjentrykkes i Njardarholl med tillatelse av familien Krokum, som også har bidratt med noen tilleggsopplysninger, samt bilder av rutebusser fra 1942 og 1948.


Et lite innblikk i maskinentreprenørenes virke - Av Ingrid Flaa Dahl

Noen faktaopplysninger om maskin og anleggsbransjen I følge Store norske leksikon (snl.no) er ordet entreprenør opprinnelig fransk og kan ha to ulike betydninger: Enten gründer, grunnlegger, etablerer eller nyskaper, eller i betydning av en person eller et firma som utfører arbeid for andre, vanligvis et større bygge- eller anleggsarbeid.



 



 



 



 



 


 


 


 

Tore Wold er en dyktig fotograf og har tatt disse flotte bildene av andefugler i Nidelva. På grunn av plassmangel i årboka fra i fjor presenterer vi bildene i år i stedet. (Vi henviser også til artikkelen av Tore på s. 90–91 i årboka Njardarholl (utgave 2021) «Med kamera langs Nidelva».)


Den staselige vogna med kista skulle kjøre først, og til høyre for buret ser vi resten av begravelsesfølget oppstilt. Målet for turen var Moholt kirkegård, og avdøde var Peder Dahl (1913-1940). Han var onkel av Marit Lindstad, som eier bildet. Da krigen brøt ut var han med og kjempet mot okkupasjonsmakten på Dovre i april og mai. Marit er blitt fortalt at det var våte dager, og så kaldt om nettene at soldatene frøs fast til sengene sine. Da Peder kom hjem i mai, hadde han fått tuberkulosesmitte med tuberkler på hjernen. Han døde 18. september. Moren Marit døde 16. august samme år. Kornstaurene på jordet i bakgrunnen viser at dette bildet er fra Peders begravelse i september. Stabburet på Nastad
står der fortsatt.

 



Også i år stilte medlemmer fra historielaget opp for å rydde langs pilegrimsleia/Nidelvstien.
Historielaget har ansvaret for pilegrimsleia fra øvre Leirfoss og ned til Valøya ifølge avtale med Trondheim kommune.