Høsttur - Klikk for nærmere info.
Årets høsttur for medlemmer i historielaget går 11. september 2024.
Turen går denne gang til Frosta og Tautra via Stjørdal, Steinviksholmen og Vuddudalen.
0800 Avreise Eklesbakken.
Turen går via Bratsbergvegen / Utlervegen til bussholdeplassen ved Nardosentret. Bussen stopper ved holdeplassene på signal mellom Eklesbakken og Bjørkmyr, samt Venusvegen.
0815 Fra Nardosentret via Stjørdal sentrum.
Vi får guiding i bussen gjennom sentrum med bla kort stopp ved den brannherjede Stjørdal stasjon. I likhet med mange stasjoner på «Trønderbanen» ble stasjonen tegnet av Paul Due og oppført i 1902. Ved brannen ble alt treverk totalskadd og svært mange stjørdalinger vil ha den gjenreist i samme stil. Tidligere teknisk sjef i Stjørdal, Klas Kolden møter oss ved stasjonen.
0940 Ankomst Steinviksholm.
Steinviksholmen er en slottsfestning oppført av Norges siste katolske erkebiskop, Olav Engelbrektsson. Festningen ble bygd i årene 1525-35. Ruinene etter festningen ble utgravd i nyere tid og har vært Fortidsminneforeningens eiendom siden 1894. Adkomsten i dag skjer via bru fra fastlandet.
Karl Morten Steinvik møter oss.
1030 Avreise til Steinvik og besøk ved Skatval Krigshistoriske Museum (tidligere Steinvik lager).
Museet ligger i Håmmårsbukta friluftsområde. Bygningene ble bygd av tyskerne under siste krig og inneholder både små og store gjenstander, uniformer, dokumenter og bilder. Selve museet ligger i en av bunkerne. 500 meters gange fra parkeringsplassen.
Gunnar Bremset møter oss.
1145 Ankomst Kortman lysfabrikk/» Vuddu Valley».
Her blir det lunsj i amerikanske omgivelser. Kortman lysfabrikk husker vel de fleste fra vandring på Bakklandet. I 1994 kjøpte Reidun og Svend Otto Søyseth fabrikken og flyttet alt til en nedlagt gård i Vuddudalen. Her finnes mye rart og god mat. Vi får servert bagetter og kaffe/te.
1315 Avreise til Frosta.
1345 Besøk på Tinghaugen og i Logtun kirke.
I år er det 750 år siden Magnus Lagabøtes landslov ble vedtatt i Frostatinget. Landsloven er et storverk i europeisk rettshistorie. Landsloven var gjeldende lov i 400 år. Frostatinget er det eldste tinget i Norge, det var her demokratiet og folkestyre begynte. Mandag 24. juni ble loven gjenstand for stor feiring på Frosta.
I forbindelse med jubileet var det også gudstjeneste i Logtun kirke. Denne skal vi også besøke. I følge Frostatingsloven var det en kirke her i slutten av 1100-tallet. Den nåværende steinkirken er trolig oppført på 1500-tallet. Kirken ble i 1903 gitt som gave til Fortidsminneforeningen.
Bjørn Olav Juberg møter oss og vil guide oss inn i historien.
1500 Avreise til Tautra.
Juberg guider oss på turen i Frostalandskapet.
1530 Besøk ved klosterruinen på Tautra.
Tautra kloster er ruiner av et cistercienserkloster, antatt grunnlagt i 1207 av munker fra Lysekloster ved Bergen. Munkene var kjent som dyktige jordbrukere og hagedyrkere og solgte mange av sine produkter. Det var i drift frem til 1537 da klostervesenet ble avskaffet i Danmark-Norge. Anlegget ble gjennom årene sterkt ødelagt og redusert, idet murene ble brukt som steinbrudd for fjøsmurer og festningsbygging i Trondheim. Klosterruinene ble gitt som gave til Fortidsminneforeningen i 1846.
Lokalhistoriker Juberg guider oss i historien.
1600 Middag ved Klostergården.
Klostergården driver servering, overnatting, butikk, produksjon av saft og syltetøy, samt håndverksbryggeriet og destilleriet. Like i nærheten ligger dagens moderne kloster, Maria-klosteret, kjent for sin spennende arkitektur.
I Klostergården spiser vi middag før hjemreisen.
1745 Avreise til Trondheim.
Ankomst ca.1900.
Vi håper flest mulig av medlemmene finner turen i en spennende historie, interessant.
Egenandel pr. deltaker er kr. 800,-. Historielaget sponser busskostnaden.
Ved påmeldingen er det bra om evt. matallergier opplyses. Fint også om påstigningsholdeplass for bussen opplyses.
Påmeldingsfrist: 5. september. Påmelding skjer ved betaling av egenandel til historielagets kto. 4213.10.81043. Alternativt kan Vipps 598474 benyttes.